Znane angielskie powiedzonko brzmi: Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie tobie do niczego potrzebny. Trudno się z tym nie zgodzić biorąc pod uwagę wszystkie prozdrowotne właściwości jabłek, a jest ich niemało. Oto niektóre z nich:
1. Zapobiegają nowotworom jelita grubego.
Zawarte w jabłkach flawonoidy wykazują silne działanie przeciwutleniające. Dzięki temu zwalczają uszkadzające zdrowe tkanki wolne rodniki. Ponadto przeciwdziałają namnażaniu się nieprawidłowych komórek. Zawarty w jabłkach błonnik ulega w jelicie grubym fermentacji, a to z kolei prowadzi do powstania związków, które wykazują działanie antynowotworowe.
2. Stabilizują poziom cukru we krwi.
Jabłka są bogatym źródłem błonnika, który spowalnia trawienie i przenikanie glukozy do krwi. Badania pokazują, że kobiety, które jedzą co najmniej jedno jabłko dziennie są mniej narażone na rozwój cukrzycy niż kobiety, które unikają spożywania tego owocu.
3. Korzystnie wpływają na zdrowie dziąseł.
Jabłko nazywane bywa czasem naturalną szczoteczką do zębów. Choć w rzeczywistości spożywanie jabłka nie czyści zębów to gryzienie i przeżuwanie tego owocu faktycznie stymuluje dziąsła, a jego słodycz zwiększa produkcję śliny, co obniża poziom bakterii w jamie ustnej i przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia próchnicy.
4. Zmniejszają ryzyko wystąpienia nadciśnienia.
Badania pokazują, że dorośli, którzy jedzą przynajmniej dwa jabłka dziennie mają o ok. 40 % mniejsze szanse na to, aby rozwinęło się u nich nadciśnienie niż ma to miejsce u osób, które jabłek nie jedzą.
5. Pomagają schudnąć.
Regularne spożywanie jabłek poprawia przemianę materii i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Zawarte w jabłkach pektyny (najwięcej jest ich w gniazdach nasiennych) powodują uczucie sytości, dzięki czemu nie sięgamy po inne przekąski. Ponadto zawarty w skórce jabłka kwas ursolowy przyczynia się do zredukowania tkanki tłuszczowej.
6. Chronią przed chorobami serca.
Świeże jabłko jest idealne na śniadanie. Jabłka są bogatym źródłem antyoksydantów, które zapobiegają m. in. chorobom serca. Należy jednak pamiętać, aby nie obierać jabłek ze skórki, która jest najwartościowsza.
7. Obniżają poziom złego cholesterolu.
Jabłka zawierają mało kalorii, a bogate są w pektyny, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uszkadzającego tętnice.