Staje się coraz bardziej popularna, a wiedza na jej temat staje się coraz szersza. Pojawia się coraz większa liczba wspaniałych dań, a nowe przepisy sprawiają, że kuchnia w której mięso nie pojawia się w ogóle, staje się bardzo ciekawym i urozmaiconym sposobem odżywiania.
Dieta wegetariańska ma się doskonale, a moda na nią trwa w najlepsze. Dlaczego taka dieta ma tak wielu sympatyków?
Na czym polega sekret jej popularności?
Dieta, w której mięso nie pojawia się w ogóle, cieszy się uznaniem z kilku względów. Dla jednych dieta wegetariańska to kwestia światopoglądowa, dla innych – zdrowy styl życia. Są przecież osoby, dla których wegetarianizm to nic innego, jak lepsza jakość życia, więcej zdrowia i znaczna poprawa formy, są tacy, którzy rezygnują z jedzenia mięsa ze względu na miłość do zwierząt lub swe przekonania religijne.
I choć dieta bezmięsna nie jest dobrym rozwiązaniem dla wszystkich osób, niektórym wychodzi ona na dobre. Dieta wegetariańska faktycznie może przynieść wiele korzyści, a jednym z jej najbardziej pozytywnych efektów jest spadek poziomu cholesterolu.
Wegetarianizm zmniejsza też ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, dzięki czemu chętnie na taką dietę decydują się osoby chcące zatroszczyć się o swe serce. Wegetarianizm jest też w wielu przypadkach postrzegany jako dobra dieta odchudzająca, w której nie brak błonnika oraz lekkich, pełnych witamin posiłków.
Na czym polega dieta wegetariańska?
Jej podstawowa zasada jest prosta i polega na wykluczeniu z diety produktów pochodzenia zwierzęcego. Dieta ta pojawiać się może jednak w kilku wariantach.
Ten najbardziej rygorystyczny zakłada rezygnację ze spożywania wszystkich tych produktów, które pochodzą od zwierząt. Łagodniejsza wersja pozwala już sięgać po mleko oraz jajka, z kolei wersja znana jako dieta półwegetariańska zakłada, że dopuszczalne jest sięganie po jajka oraz po drób.